Cabernet Sauvignon

Inka Wrońska, konsultacja: Jarosław Cybulski znawca win
A A A Drukuj
Owoce winorośli dojrzewające na krzewach

Owoce winorośli dojrzewające na krzewach (Fot. Wojciech Surdziel / Agencja Gazeta)

Solidny, porządny, trochę plebejski. Zniesie każde warunki, bo jest gruboskórny. I to dosłownie.
Winogrona szczepu Cabernet Sauvignon (znanego też pod nazwami Bouche, Bouchet, Petit-Bouchet, Petit-Cabernet, Petite Vidure, Sauvignon Rouge lub Vidure) są malutkie, ciemne i faktycznie mają grubą, twardą skórę. Cabernet nie jest wydajny, ale winiarze go lubią, bo nie przeszkadza mu kiepska pogoda i udaje się praktycznie wszędzie. Wychodzi z niego wino taninowe, pełne, gładkie, po którym pozostaje w ustach cierpkawy posmak. Jest niezły do starzenia - najlepsze bordoskie cabernety dożywają w świetnej formie stu lat i więcej. Dobrze czuje się w towarzystwie innych szczepów. Merlot i shiraz (połączenie z tym ostatnim jest popularne w Australii) zaokrąglają smak, cabernet franc wzbogaca bukiet.

W Bukiecie fiołki, czarna porzeczka, cedr i przyprawy

Cabernet sauvignon, choć to jeden z najczęściej uprawianych szczepów świata, powstał stosunkowo niedawno - badania genetyczne przeprowadzone na UC (University of California) Davis dowiodły, że jest krzyżówką cabernet franc i sauvignon blanc. Można krzyżować go dalej, w 1961 r. enolodzy połączyli go z grenache i powstał popularny na południu Francji szczep marselan.

W bukiecie cabernetów wyczuwa się fiołki, czarną porzeczkę, cedr i przyprawy. W chłodniejszych okolicach wino pachnie też trawą, liśćmi, zielonym pieprzem i papryką. W winach z Nowego Świata jest nuta czekolady i pieprzu, w australijskich - eukaliptus.

Najlepsze francuskie cabernety udają się w Bordeaux (na obszarze tzw. Lewego Brzegu; cztery główne apelacje to St.-Estephe, Pauillac, St.-Julien i Margaux). W tym samym regionie popularne są kupaże z merlotem, cabernet franc, petit verdot i malbekiem. Wielkie uprawy caberneta - poza Bordeaux - znajdują się w Langwedocji-Rousillon.



Wspaniałe supertoscany

Włosi dość długo traktowali caberneta chłodno. Dopiero w latach 70. paru winiarzy z Toskanii zakupiło sadzonki w Château Lafite w Pauillac. Zaczęli produkować wino wbrew obowiązującym przepisom DOCG (Denominazione di origine controllata e Garantita). W rezultacie powstały wina wspaniałe, niestety, bardzo drogie, ale warte swojej ceny, znane jako supertoskany. Najwspanialszymi przykładami są Sassicaia i Tignanello.

Największym po Francji producentem cabernetów jest Kalifornia - region Napa Valley i cieplejsze tereny Sonoma County. Tu często łączy się Cabernet Sauvignon z miejscową odmianą ruby cabernet. Smak jest taki sobie, zaletą jest raczej niska cena. Tanich i dobrych cabernetów można też spróbować w Kanadzie, Chile, Argentynie, Chorwacji, Płd. Afryce, Nowej Zelandii i Australii.



Wino, a jedzenie

Jak dobierać cabernety do jedzenia? Te lekkie, owocowe pasują do sałatek z mięsem (kurczakiem, kaczką) i małą ilością octu, kanapek (z rostbefem lub serem), zimnych mięs, wędlin, makaronów i klusek, warzyw strączkowych, dań z ryżem (niezbyt ostrych), cielęciny i wieprzowiny. Także do potraw azjatyckich, hiszpańskich, tex-mex, kreolskich, karaibskich, hinduskich - pod warunkiem że nie są słodko-kwaśne. Ciężkie, stare cabernety pasują do wołowiny, dań z grilla, ryb, tłustego drobiu (gęś, kaczka) i dzikiego ptactwa, są też dobrym wyborem do dojrzałych serów (kremowych i z niebieską pleśnią) oraz do deserów z gorzką czekoladą.



Naukowcy z Mount Sinai School of Medicine twierdzą, że umiarkowane spożycie wina Cabernet Sauvignon zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera. "Umiarkowane spożycie" oznacza 120 ml dziennie dla kobiet i 240 ml dla mężczyzn

Wina dostarczyły hurtownie: centrumwina.com.pl, wine4you.pl. br>
Źródło: LOGO24



ZOBACZ TAKŻE

Zobacz więcej na temat:

Chcesz być na bieżąco i mieć najnowsze informacje o promocjach oraz wydarzeniach w Klubie 6win.pl? Zapisz się na nasz newsletter, a otrzymasz kod rabatowy na dostawę o wartości 22 zł oraz możliwość pobrania darmowego e-booka o tematyce winiarskiej w formacie pdf.

Przykładowy newsletter

Kliknij i zobacz więcej
Opinie o zestawie (3)
  • Oceniono 1 raz 1

    Nic nowego, ale spoko tekst. Pozdrowienia dla wszystkich cabernet'owców.

  • mythique

    0

    "Umiarkowane spożycie" oznacza 120 ml dziennie dla kobiet i 240 ml dla mężczyzn"
    - lubię to:-)

  • 0

    Nalezy przy tym zaznaczyc,przystepna cena za Cabernet Sauvignon to od 11-30zl.

Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Dla klubowiczów:

  • Wyselekcjonowane wina
  • Szybka i bezpieczna dostawa
  • Bezpłatne członkostwo
  • Brak zobowiązań