Pomysł na obiad z winem. Pierś indyka z sosem cytrynowym - sommelier dobiera wino.

Palce Lizać, archiwum
A A A Drukuj
Pierś indyka z sosem cytrynowym

Pierś indyka z sosem cytrynowym (Fot. Marcin Kielbiewski)

Odmień znane potrawy i dodaj do dań soczystą pomarańczę lub orzeźwiającą cytrynę.

Polecamy przepis z "Palce Lizać" - wtorkowego dodatku do "Gazety Wyborczej"

 

po 3/4 szklanki rodzynek i suszonych moreli 
200 ml białego wina
pierś indyka
2-3 łyżki masła
sok z cytryny 
sól, pieprz 
olej

Sos:
60 ml soku z cytryny
60 ml bulionu drobiowego
po łyżeczce miodu i cukru
1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
odrobina szafranu lub kurkumy
olej do smażenia


Rodzynki moczymy w winie. Umytą pierś solimy, oprószamy pieprzem, skrapiamy sokiem cytrynowym i zostawiamy na parę godzin w lodówce. Następnie obsmażamy na oleju i wkładamy do naczynia do pieczenia. Dodajemy masło, opłukane morele i namoczone rodzynki. Wstawiamy przykryte naczynie do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 40 minut, do miękkości. Pod koniec pieczenia odkrywamy, aby mięso się zrumieniło. Jeśli trzeba, w trakcie pieczenia podlewamy wodą. 

Przygotowujemy sos: do rondelka wlewamy sok z cytryny, bulion i pół szklanki wody. Dodajemy miód, cukier, starty imbir i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia. Mąkę mieszamy z odrobiną zimnej wody i wlewamy do rondelka, mieszając, aż sos zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy szafran lub kurkumę i doprawiamy solą. Indyka podajemy z sosem oraz mieszankę białego i dzikiego ryżu.

Jakie wino do obiadu? Poleca sommelier - Kacper Woźniak

Kacper Woźniak - sommelier Klubu 6win

 

Czulent, koszerny gulasz żydowski, to potrawa, do której najlepiej poszukać wina pochodzącego z Izraela.

Pieczony indyk kojarzy się ze Świętem Dziękczynienia. Podajmy zatem wino produkowane w Ameryce Północnej.

Stany Zjednoczone są jednym z ważniejszych krajów winiarskich świata, a kalifornijskie cabernet sauvignon zalicza się do światowej czołówki. Trudno także nie wspomnieć o lokalnym szczepie zinfandel, który daje potężne wina owocowe o wysokim poziomie alkoholu. Poza sławnymi winami czerwonymi istnieje
również szeroki wachlarz białych. Mocne, beczkowe, maślane chardonnay oraz dojrzewające w dębowych beczkach sauvignon blanc. Znaleźć tu można również interesujące przykłady win ze szczepów viognier, a także marsanne, roussanne. I właśnie te wina, viognier marsanne roussanne, polecam szczególnie do prezentowanej potrawy. Rodzynki, suszone morele oraz dodatki w postaci miodu i cukru będą miały znaczący wpływ na charakter tego dania. Dlatego wina wyraziste, z odrobina ciała, przyjazną kwasowością i dojrzałym aromatem powinny stanowić dobraną parę z indykiem w sosie cytrynowym. Z uwagi na małą dostępność win ze wspomnianych szczepów warto posiłkować się trunkami z Francji. Styl wina z apelacji francuskich jest odmienny od amerykańskich, ale wiodący charakter aromatów zostanie zachowany.

 

 

Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę z zakresu wina zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma

Zobacz także

Zobacz więcej na temat:

Chcesz być na bieżąco i mieć najnowsze informacje o promocjach oraz wydarzeniach w Klubie 6win.pl? Zapisz się na nasz newsletter, a otrzymasz kod rabatowy na dostawę o wartości 22 zł oraz możliwość pobrania darmowego e-booka o tematyce winiarskiej w formacie pdf.

Przykładowy newsletter

Kliknij i zobacz więcej
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Dla klubowiczów:

  • Wyselekcjonowane wina
  • Szybka i bezpieczna dostawa
  • Bezpłatne członkostwo
  • Brak zobowiązań