Pomysł na obiad. Pierś indyka zapiekana z brokułami - sommelier dobiera wino

archiwum
A A A Drukuj

FOT. BBS

Potrawa zapieczona w piekarniku zazwyczaj wszystkim smakuje. A to w dużej mierze za sprawą chrupiącej złotej skórki, która powstaje na wierzchu. No i ten zapach....

500 g piersi indyka
300 g pieczarek
po łyżce oleju i masła
1/2 szklanki bulionu (może być z kostki)
1/2 szklanki kremówki
2 łyżki mąki
nieduży brokuł
100 g goudy
pieprz
sól

Mięso kroimy w cienkie plasterki. Oczyszczone i pokrojone na ćwiartki pieczarki obsmażamy na głębokiej suchej patelni, potem dodajemy masło, olej i smażymy 3-4 minuty. Podlewamy bulionem, zagotujemy. Wkładamy mięso, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu 15 minut. Dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką, zagotujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Brokuła blanszujemy w posolonym wrzątku z dodatkiem szczypty cukru, odcedzamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Zalewamy sosem z patelni, posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy naczynie na górną półkę gorącego (220°C) piekarnika i zapiekamy 10-15 minut.

 

Jakie wino do obiadu? Poleca Kacper Woźniak

Kacper Woźniak - sommelier Klubu 6win


Indyk kojarzy się wielu osobom z obchodzonym w Ameryce Dniem Dziękczynienia. Stany Zjednoczone są ciekawym miejscem również ze względu na ofertę win. To właśnie w tym kraju możemy znaleźć wiele słynnych win, które widnieją w karcie niejednej eleganckiej restauracji. USA zaczęło produkować jakościowe wina w latach 60-tych XX wieku, obecnie jest to czwarty pod względem produkcji wina kraj na świecie. Najsłynniejsze etykiety powstają oczywiście w Kalifornii, skąd pochodzi aż 94% całej produkcji wina w USA. Do równie znanych i cenionych regionów należą Oregon oraz Stan Waszyngton i Nowy Jork. Kalifornia słynie głównie ze szczepu chardonnay, jeśli chodzi o wina białe oraz cabernet sauvignon, jeśli chodzi o wina czerwone. Jednak nie tylko.
Jest tu wiele innych europejskich szczepów: sauvignon blanc, viognier, czy pinot gris, to bardzo interesujące białe odmiany, które w mocno zróżnicowanej klimatycznie Kalifornii dają wina wysokiej jakości.
Poza cabernet sauvignon polecam spróbować wina na bazie merlot oraz innego czerwonego szczepu, do którego Kalifornijczycy uzurpują sobie prawa, czyli zinfandel. Szczep ten jednak przez wielu genetyków uznawany jest jako synonim popularnego w południowych Włoszech primitivo. W Oregonie natomiast, klimat jest znacznie chłodniejszy i bardzo zbliżony do warunków klimatycznych Burgundii. To właśnie tu winiarze odnaleźli właściwe siedlisko dla pinot noir, dzięki czemu możemy spróbować wielu ciekawych smaków, próbując wina z tego regionu. Mięso indyka oraz potrawy na jego bazie z reguły są dość delikatne w smaku, choć dodatki w postaci śmietanowych sosów, jak w prezentowanym przepisie, mogą podnosić wagę całej potrawy. Kalifornijskie, mocno starzone w dębie, chardonnay lub równie popularne beczkowane sauvignon blanc, zwane fume blanc, będą odpowiednimi partnerami dla wspominanej potrawy. Ceglaste, wyraziste, o miękkich taninach pinot noir z Oregonu będzie równie udanym wyborem.


 

 

ZOBACZ TAKŻE

Zobacz więcej na temat:

Chcesz być na bieżąco i mieć najnowsze informacje o promocjach oraz wydarzeniach w Klubie 6win.pl? Zapisz się na nasz newsletter, a otrzymasz kod rabatowy na dostawę o wartości 22 zł oraz możliwość pobrania darmowego e-booka o tematyce winiarskiej w formacie pdf.

Przykładowy newsletter

Kliknij i zobacz więcej
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Dla klubowiczów:

  • Wyselekcjonowane wina
  • Szybka i bezpieczna dostawa
  • Bezpłatne członkostwo
  • Brak zobowiązań